"Als ik wist dat morgen de wereld zou vergaan, zou ik vandaag nog een appelboom planten." - Maarten Luther

Muziekdienst 9 december 2018 12.00 uur

Beroemde Aria's en koren uit de Messiah van Georg Friedrich Handel

Net als Bach schreef Händel muziek als broodwinning. Dat was toen hij zijn oratorium Messiah schreef echt nodig, want Händel zat op zwart zaad! Toch was de eerste opvoering niet in het mondaine Londen maar in het verarme Ierland, waar de opbrengst ten goede kwam aan de aan hongersnood lijdende bevolking. Händel had de boodschap van zijn eigen oratorium over Jezus Messias goed begrepen! Het eerste deel van Messiah is geschreven voor de Advents- en Kersttijd. Bijzonder is dat Händel niet terugkijkt op de geboorte van het kerstkind, maar het verhaal vertelt vanuit het perspectief van de verwachting door vooral de profeet Jesaja aan het woord te laten.  Zo kijken wij met Kerst ook niet terug, maar verwachten de komst van de Vredevorst en Wonderbare raadsman.

We horen tijdens de muziekdienst van 9 december enkele roerende aria's gebaseerd op Jesaja-teksten zoals He shall feed his flock en Rejoice!, en bekende koren als And the Glory of the Lord. Na het evangelie klinkt het beroemde Halleluja-koor waar de gemeente begin en einde meezingt.

Sopraan is Ingrid Nugteren, altus Jochem Baas, tenor Aart Schutte en bariton Timon van Velzen. Voorganger is dr. T. van Wiligenburg - Vanaf 11.00 Koffie en thee in de Lutherzaal.

 

Geloof laat een Muur vallen. Christian F├╝her en de vreedzame revolutie van 1989

 

Hoe de liederen en teksten van een gewone Lutherse dominee een politiek systeem ondermijnden.

Op 7 oktober verscheen de Nederlandse vertaling van Christian Führer's mémoires Wir sind dabei gewesen onder de titel Geloof laat een Muur vallen. Memoires van de Wende-dominee. Deze vertaling is verzorgd door Pieter Oussoren, die bekend is als vertaler van de Naardense Bijbel (2004, 201712) en eerder als vertaler van Erich Loest's Nikolaikirche (Het wonder van Leipzig, Boekencentrum 2003). Van Luther geleerd wordt door Uitgeverij Skandalon verzorgd als een soort brevier: voor elke dag  een bladzij tekst uit de mémoires van Führer, uitgevoerd als een fraai hardgebonden boek met leeslint en foto's.

Zie http://www.skandalon.nl/shop/biografien/455-geloof-laat-een-muur-vallen.html

Kerkblad Opwaarts

Klik hier om het laatste nummer van ons kerkblad te lezen (wordt geopend in een nieuwe pagina, daarna terugklikken via uw browser naar de vorige pagina)

Tischrede-gesprekken

Elke vierde zondag van de maand om 12.00 (behalve in de maanden mei-augustus)

Spannende gesprekken met spraakmakende denkers over de eigentijdse betekenis en relevantie van aloude geloofsbegrippen naar analogie van de beroemde Tischreden van Luther. Een lichte lunch wordt geserveerd. Toegang vrij (collecte)

Muziekdiensten

Elke tweede zondag van de maand om 12.00

Jonge talenten zingen grote muziek in kleine bezetting ingebed in een klassieke liturgie.

Kerkdiensten: zondags 10.00 uur

Behalve de tweede zondag van de maand.

De Lutherse Kerk heeft een goede ringleiding.