"Als ik wist dat morgen de wereld zou vergaan, zou ik vandaag nog een appelboom planten." - Maarten Luther

Christian F├╝hrer

De geweldloze Oostduitse revolutie van 1989 die leidde tot de val van de Muur 'kwam uit kerken'. Niet uit álle kerken, maar in elk geval uit een aantal kerken in Berlijn, Dresden en Leipzig. In Leipzig vooral uit de Nikolaikirche, met als voortrekkers allereerst de predikanten Christoph Wonneberger en Christian Führer. Wonneberger werd in 1989 door ziekte uitgeschakeld, Führer bleef tot in 2008 in actieve dienst en werd zo dé 'dominee van de Wende'. Hij overleed in 2014.

In 2010 verschenen zijn mémoires, onder de titel Und wir sind dabei gewesen. Die Revolution die aus der Kirche kam:  We hebben het meegemaakt.Een revolutie vanuit de kerk'.

Pieter Oussoren, die eerder al de 'Wenderoman'  Nikolaikirche van Erich Loest vertaalde, onder de titel Het wonder van Leipzig (Zoetermeer 2003,) vertaalde de mémoires van Christian Führer, "opdat wij niet vergeten wat er vanuit de kerk mogelijk is, - op Gods tijd" Het boek biedt een fascinerend beeld van het leven van een domineesgezin in de voormalige DDR en de aanloop naar de Wende.

Persentatie van de vertaling (uitgeverij Skandalon) onder de titel Van Luther geleerd: Hoe God nog steeds hervormt. Mijn weg naar de vreedzame revolutie van 1989 op zaterdag 7 oktober 2017 15.30-17.00 uur - Lutherse Kerk Utrecht (Hamburgerstraat 9) Boekpresentatie tijdens een muzikaal literaire voorstelling en op zondag 8 oktober 2017 12.00-13.15 uur - Lutherse Kerk Apeldoorn Nieuwe compositie op Lutherliederen tijdens speciale Muziekdienst.

Muziekdiensten

Elke tweede zondag van de maand om 12.00

Jonge talenten zingen grote muziek in kleine bezetting ingebed in een klassieke liturgie.

Kerkdiensten: zondags 10.00 uur

Behalve de tweede zondag van de maand.

De Lutherse Kerk heeft een goede ringleiding.

Kerkblad Opwaarts

Klik hier voor het laatste nummer van Opwaarts (het kerkblad van de Lutherse Kerk Apeldoorn).